Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Dobry start + TOP'ka

Vip2ouT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w moim poradniku jak dobrze zacząć grę + jak osiągnąć TOPkę. Poradnik będzie składał się z dwóch części. Piszę to z nudów, a więc zaczynamy.

Sposób pierwszy --> Gdy mamy w kwadracie minimum 5-6 wsi do famienia

Dzień pierwszy

* Eko wystarczy, że wybudujemy na 1/1/1

* Jeżeli styl jest z Rycerzem, to stawiamy piedestał i szkolimy Rycerza

* Należy również jak najszybciej postawić koszary, by mieć czym farmić

* Można również już postawić kuźnię

* Jeśli potrzebujemy to możemy podnieść spichlerz, ale lepiej wydać surowce na wojsko

Dzień drugi oraz trzeci

* Jeżeli mamy możliwość to oczywiście farmimy non stop

* Szkolimy dodatkowe 25-45 pik i 10-20 mieczy

* Zmierzamy w kierunku stajni (Ratusz 10, Koszary 5, Kuźnia 5)

* Jeżeli mieliśmy dobre dni to mamy już stajnię

* Jak starczy nam surowców to staramy się zbadać zwiadowców

Dzień czwarty

* Dalej farmimy ile wlezie

* Podnosimy stajnię na 3

* Zbieramy na badanie LK

* Jeżeli stać nas to robimy LK ile się tylko da

* Od tej pory wysyłamy ataki po x LK + 1 zwiad

Dzień piąty

* Staramy się dorobić trochę defa, bo n00bki lubią atakować

* Robimy także z 20-25 zwiadu

* W tym dniu jeżeli coś budujemy to tylko zagrodę, koszary, stajnię i ratusz

Dzień szósty

* Badamy toporki

* Teraz możemy trochę pójść w hutę żelaza, by robić LK na potęgę

* Jeżeli już surowce skończyły się w barbkach, warto zainwestować w eko

Dalsze dni

Tutaj już każdy wybiera swoją taktykę, można iść dalej non stop w wojsko, można również polecieć trochę w punkty

Reasumując. Tą taktyką raczej ciężko jest osiągnąć w początkowym etapie TOPkę, ale spokojnie, mamy przecież dużo LK co pozwala nam na szybki rozwój. Największa głupota to rozbudować się do 120 pkt w pierwszy dzień... Co nam po tych punktach skoro mamy małe produkcje surek oraz nie mamy wojsk do farmienia? Następnego dnia padmy... (wiem z dośw. ;p)

Tym sposobem byłem w TOP 100 byłem po niespełna miesiącu. Wysoki RA, dużo odznaczeń. Oczywiście ciągle szedłem w górę. Ten sposób jest jak dla mnie bardzo dobry. Znam ludzi, którzy chcą być w topce i mieć wojsko --> właśnie ten sposób

Na dobrą sprawę to chyba drugiego dnia miałem już drugiego rabusia oraz drugiego grabieżcę. Jest jeszcze jedna ważna rzecz, niedawno Plemiona Team stworzyło coś takiego jak wstępne logowanie. Jeżeli nie mamy możliwości wyboru położenia to warto zacząć chwilę po starcie, osobiście sam tak zrobiłem i szczęście mi dopisało, że w kwadracie było 5 barbek, w tym dwie bezpośrednio obok mnie. Dobra teraz przejdziemy do sposobu drugiego.

Sposób drugi --> Gdy nie mamy barbek obok siebie lub zaczęliśmy ze wstępnym, ale weszliśmy po godzinie startu świata

Dzień 1

* Stawiamy piedestał, rekrutujemy rycerza

* Budujemy odpowiednio eko 3/3/1, 5/5/3 itd.

* Możemy również postawić koszary, gdyż dostaniemy wojsko za zadanie i możemy zawsze w nocy raz czy dwa wstać i pofarmić

* Jeżeli możemy to budujemy spichlerz na 3 --> dodatkowe surki

* Jeżeli mamy flagę to możemy ustawić na produkcję surowców

* Farmimy rycerzem z pikami (na świecie z kościołem np. robiłem ataki 2 piki, 2 miecze i nie padało)

Dzień 2

* Dalej budujemy eko

* Powinniśmy mieć 9/9/6 +/- jeden poziom

* Możemy wyszkolić dodatkowe kilka pik i mieczy o ile możemy

Dzień 3

* W tym dniu staramy robić przewagę drewna do pikinierów

* 11/9/6, 13/11/8 itd.

Dni 4-6

Tutaj opcjonalnie, bo możemy dalej robić eko, możemy pójść w wojsko, by chronić się przed n00bkami lub polecieć w pukty. Warto również zainwestować w schowek

Do 15 dnia

* Budujemy pikinierów do ok. 100

* Stawiamy stajnie

* Badamy LK

* Badamy topory

* Badamy zwiady

* Robimy ze 100 toporów i jeśli możemy to 50 LK

Po 15 dniu

Dopiero teraz możemy zrobić trochę mieczy, bo jeśli ktoś nas atakuje to większe straty (ekonomiczne) odniesie jeżeli wybijemy mu LK broniąc się naszymi pikami. Ciągniemy również dalej eko z przewagą żelaza, np. 15/15/17. Dalej już gramy według własnego "widzi mi się".

Reasumując. Ten sposób jest dla mnie trochę gorszy, bo to jest już ostateczność, gdy nie mamy barbek w okolicy. Na świecie 50 zacząłem grę z opóźnieniem o tydzień. Po 35-40 dniach byłem już 80+ w topce, lecz mały RA. Odznaczeń trochę też miałem ;)

Poradnik pisałem sam. Korzystałem z wiedzy, doświadczenia. Kiedyś podpytywałem innych graczy jak to robią. Zbierałem ich informacje, łączyłem z moim, trochę podkręcałem te taktyki, trochę osłabiałem, aż wreszcie stworzyłem (wg mnie) dwie dosyć dobre taktyki. Nadal jednak nie wiem jak ludzie robią, że mają TOPkę w pierwsze dni, utrzymują się i mają dużo wojsk. Jednak tak myślałem, to zazwyczaj tacy gracze mają wiele opuszczonych wsi obok siebie, może to jest klucz do sukcesu, tylko, że ciężko tak grać, bo jest bardzo mały %, że właśnie trafimy w taką okolicę, szczególnie, gdy zaczynamy wraz ze startem świata.

sygnavipek.jpg

Chętnie rozdaję Lajki za pomoc! A Ty?

Opublikowano

Dobry tut. Gram w plemiona od dawna, ale nigdy nie miałem żadnych znaczących osiągnięć.

Gdyby w moim "kwadracie" trafiło się sporo barbarek to stawiam eko 1/1/1 i kiedy rozbudowywać dalej? i czy lepiej farmić 20 wiosek po kilka pik & miecz, czy mniej wiosek, a po 5 / 10 pik & miecz?

Opublikowano

Dobry tut. Gram w plemiona od dawna, ale nigdy nie miałem żadnych znaczących osiągnięć.

Gdyby w moim "kwadracie" trafiło się sporo barbarek to stawiam eko 1/1/1 i kiedy rozbudowywać dalej? i czy lepiej farmić 20 wiosek po kilka pik & miecz, czy mniej wiosek, a po 5 / 10 pik & miecz?

Surowce rozbudowujesz, gdy np. z barbek już nic nie wynosisz. Lepiej farmić małymi seriami np. po 3/4 pik i 3/4 miecze --> ale wioska nie może posiadać muru, bo stracisz armię.

sygnavipek.jpg

Opublikowano

@up

Z różnych źródeł korzystałem i połączyłem w jedno.

"podpytywałem innych graczy jak to robią"

Jest masa innych rzeczy, więc poradnik uważam w 100% za swój :D

Co innego żebym żywcem "ctrl + c" i "ctrl + v" robił.

No i jak wspomniałem jest kilka rzeczy z forum plemion.

Ale również jest tu własna wiedza etc

sygnavipek.jpg

Opublikowano

Dobry tut, widziałem wiele innych, ale ten mi podchodzi najbardziej :)

Choć nie przeczytałem całego to wydaje się niezły, trzeba tylko mieć czas na farmienie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...